Postavljena izložba “On the Move” na Fališ festivalu u Šibeniku

Podijeli: Autor/ka: Shared Values Blog image

Izložba fotografija “On the Move” Damira Šagolja, Igora Čoke, Sandre Vitaljić i Gorana Boričića postavljena je na Fališ festivalu u Šibeniku u periodu od 1. do 4. rujna 2021. godine. Kroz 22 fotografije, izložba reflektira o univerzalnim ljudskim vrijednostima, temeljima Europske Unije te propituje što je ostalo od ovih ideja i ideala i kako živjeti ako je to nedovoljno. Fotografije ukazuju na gorući problem društva: nedostatak slobode, posebno slobode kretanja koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti.

Kroz fotografije pod nazivom “Kad smo mi bili oni” Damir Šagolj, Pulitzerom nagrađeni bosanskohercegovački autor, postavlja pitanje postupanja prema ljudima u pokretu, izbjeglicama i migrantima u društvu koje je u nedavnoj prošlosti imalo srodno iskustvo.

Igor Čoko, dokumentarist i majstor ulične fotografije, kroz fotografije pod nazivom “Štekovi” prikazuje istu grupu ljudi u neljudskim uslovima beogradskih skrivališta, pred pokušaj prelaska granice ili povrijeđene i otjerane od tamo gdje ih je Šagolj snimio.

Crnogorski fotograf Goran Boričić donosi priče s margine, “Priče o malim ljudima”, nekadašnjih nomada Roma, čiji se snovi o putovanju i boljem danas doimaju ukradenim. Njegova fotografija ipak čuva nadu da su ljubav i bliskost moguće i kad to uslovi ne dozvoljavaju ili baš njima uprkos.

Sandra Vitaljić osobno iskustvo imigrantkinje u Švedsku iz Hrvatske, bilježi u kolektivni dnevnik “Unfamiliar” sa ženama koje su imale izbor ili su se izborile za pravo življenja u obećanoj zemlji razvijene demokratske prakse. Ova fotografkinja i uspješna kustosica, izuzetnim senzibilitetom dijeli narativ i vizual daleko sretniji od prizora postjugoslovenske stvarnosti njenih kolega.

Izložba je otvorena u srijedu, 1. rujna 2021. godine, a posjetioci su je imali priliku pogledati tijekom naredna tri dana. Na otvorenju su govorili Damir Šagolj, jedan od autora izložbe te suosnivači Fališ-a Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke.

Prethodno je izložba također bila izložena u Beogradu te u Sarajevu u sklopu međunarodnog WARM Festivala posvećenog ratnoj, dokumentarnoj i angažiranoj fotografiji.

Grupna izložba autorskog tima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije realizira se uz podršku programa „Europa za građane i građanke“, u okviru projekta pod nazivom „Različiti putevi – zajedničke vrijednosti“. Ovaj projekat vodi crnogorska organizacija Centar za građansko obrazovanje, u partnerstvu s Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba, Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, fondacijom Heinrich Böll (HBS) Berlin/Beograd, dok je za produkciju izložbe zadužena organizacija forumZFD iz Beograda.

Kolumne

Pogledaj sve

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 96 III / 6

81000 Podgorica, Crna Gora

Telefon: +382 20 225 479

Fax: +382 20 228 499

Email: info@cgo.cce.org
Korisni materijali i novosti u vašem sandučetu!