Otvorena izložba fotografija „On the move” u Kuslevovoj kući u Podgorici

Podijeli: Autor/ka: Shared Values Blog image

Danas nam je posebno važan fokus na empatiji i solidarnosti, a upravo na to snažno opominju fotografije autora Sandre Vitaljić, Damira Šagolja, Gorana Boričića i Igora Čoka koje su podgoričkoj publici predstavljene u okviru izložbe „ON THE MOVE”, koja je sinoć svečano otvorena u Kuslevovoj kući.

„Ova izložba, kroz izraz četiri autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i njihovih 20 fotografija, donosi jedan vizualno upečatljiv i nadahnjujući uvid u naše sličnosti u regionu i odnos prema vrijednosnom okviru, kao i korelaciju tih kategorija sa fundamentalnim vrijednostima na kojima počiva i Evropska unija. Fokus je na problemima koji su oko nas, a koji nerijetko rezultiraju odsustvom empatije i solidarnosti” poručila je otvarajući izložbu Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovaje (CGO). “Mi i ovom izložbom želimo da ukažemo da su srce procesa evropeizacije upravo vrijednosti. Te demokratske vrijednosti su utkane i u EU kojoj težimo, iako i tamo postoje povremene krize… Danas je posebno važno da govorimo o solidarnosti kao vrijednosti, jer smo na to svi opomenuti i kroz iskustvo pandemije, ali i ruske agresije na Ukrajinu i posljedica te agresije koje vidimo na mnogo nivoa,” zaključila je Uljarević.

Ana Pejović, projektna menadžerka organizacije forumZFD, dala je osvrt na autore i njihove pristupe. „Stremljenja ka boljem životu oduvijek su bila dio čovjekovog bića. Upravo jedno takvo stremljenje se ogleda na fotografijama koje su večeras izložene u ovoj galeriji. Isprepletane vozne šine kod Boričića, štekovi kod Čoka, zaleđena lica u beznađu sa jednim jedinim pitanjem – da li će preći granicu EU kod Šagolja, kao i početke nekog novog života kada se domogne strane zemlje koja opet oslikava kavez na neki način kod Vitaljićeve, sve ukazuje da je sloboda kretanja ograničena, a ljudska i manjinska prava ugrožena na svakom koraku”, kazala je Pejović.

„Ovom izložbom smo pokušali približiti fenomen migracija u savremenom trenutku i društvu, ali i probuditi empatiju, jer empatija nije samo razumijevanje, već je i poštovanje nečijih osjećanja… Pokušali smo, a nadam se i uspjeli skrenuti pažnju na gorući problem današnjice – slobodu, posebno slobodu kretanja, odakle potiče i sam naziv izložbe „On the Move”. Nadam se da će izložba doživjeti uspjeh makar približan onom koji je imala u Beogradu, Sarajevu i Šibeniku”, dio je poruke crnogorskog fotografa Gorana Boričića.

Izložba će biti otvorena do 6. jula 2022. godine, svakog dana osim ponedjeljkom, od 12h00 do 20h00, a domaćin postavke u Podgorici je JU Muzeji i galerije, čime i Glavni grad Podgorica daje doprinos i ovom projektu i idejama koje on promoviše.

Grupna izložba autorske ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore realizuje se kroz program Evropske unije „Evropa za građane”, a u okviru projekta „Različiti putevi – zajedničke vrijednosti”. Ovaj projekat vodi CGO, u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba (YIHR), Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd (HBS).

Kolumne

Pogledaj sve

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 96 III / 6

81000 Podgorica, Crna Gora

Telefon: +382 20 225 479

Fax: +382 20 228 499

Email: info@cgo.cce.org
Korisni materijali i novosti u vašem sandučetu!